VITAMINITY to włoska marka specjalizująca się w produkcji najlepszych i najskuteczniejszych suplementów diety, witamin, minerałów i aminokwasów.
- Od ponad 15 lat firma Vitaminity angażuje się w szerzenie kultury zdrowego odżywiania oraz świadomej i najwyższej jakości suplementacji.
- Zespół Vitaminity składa się ze specjalistów w dziedzinie biologii, żywienia, nutraceutyków i chemii organicznej.
- Vitaminity i jego zespół pozostają cały czas zaangażowani w badania i rozwój, dobierając składniki wyłącznie o udowodnionej skuteczności.
- Vitaminity Italy - wybiera wyłącznie najlepsze dostępne na rynku surowce od wykwalifikowanych i certyfikowanych dostawców. Wszystko po to, aby zaoferować tysiącom klientów na całym świecie wysokiej jakości suplementy diety.
- Produkcja Made in Italy, Naturalne i Certyfikowane składniki
Vitaminity Suplement Pain Killer Pogromca Bólu Complex 60kaps.
- na bazie PEA (palmitoiloetanoloamidu), kwasu alfa-liponowego
- diabelskiego pazura i witaminy B6 przydatnej w stanach zapalnych, ostrym i przewlekłym bólu
- zapewnia ważne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbólowe w różnych ostrych / przewlekłych chorobach stawów, mięśni, ośrodkowego / obwodowego układu nerwowego (neuropatie) i innych stanach charakteryzujących się bólem różnego rodzaju.
- silne, całkowicie naturalne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
- oparty na wysokich dawkach PEA i innych synergistycznie działających naturalnych składników aktywnych
- bez przeciwwskazań i/lub skutków ubocznych
PEA Pain-Killer Complex to nowy wieloskładnikowy suplement diety firmy Vitaminity, który łączy w sobie kilka synergicznych elementów, całkowicie naturalnych i pozbawionych skutków ubocznych, aby przeciwdziałać ostrym i przewlekłym patologiom stawów, mięśni i neuropatiom obwodowym. Dzięki silnemu działaniu przeciwbólowemu, przeciwzapalnemu jest w stanie łagodzić różnego rodzaju stany zapalne i bolesne.
Znany również jako „środek przeciwbólowy”, PEA (palmitoiloetanoloamid) jest kluczowym składnikiem aktywnym tego suplementu.
To naturalny środek przeciwzapalny, którego mechanizm działania odkryła noblistka Rita Levi Montalcini, a następnie pogłębiono to licznymi badaniami. Z naukowego punktu widzenia PEA jest związkiem pochodzenia lipidowego wytwarzanym przez nasz organizm, zdolnym do interakcji z receptorami endokannabinoidowymi, które modulują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Aby preparat Vitaminity PEA Pain-Killer był bardziej skuteczny, do jego formuły dodano kolejną substancję czynną: kwas alfa-liponowy. Wiadomo, że ten aktywny składnik, działający jednocześnie z PEA, wykonuje trzy ważne działania: przeciwutleniacz; koenzym komórkowego metabolizmu energetycznego; a przede wszystkim przeciwzapalne o udokumentowanej skuteczności na ból neuropatyczny różnego pochodzenia oraz na inne patologie zapalne dotykające staw/układ mięśniowy.
Dopełnieniem przeciwzapalnego i przeciwbólowego działania tego suplementu jest suchy ekstrakt roślinny z diabelskiego pazura oraz witamina B6. Pierwszemu bowiem przypisuje się właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwreumatyczne i przeciwbólowe. Zamiast tego witamina B6 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Ponadto wykazano, że PEA, wśród swoich wielu właściwości przeciwbólowych, jest obiecującym składnikiem aktywnym w naturalnym podejściu do leczenia objawów IBS (zespół jelita drażliwego).
Składniki aktywne:
PEA - Palmitoiletanoloamid
to tłuszcz wytwarzany przez nasz organizm, zdolny do interakcji z receptorami endokannabinoidowymi, które modulują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Mechanizm jego działania odkryła noblistka Rita Levi Montalcini. W naturze występuje w lecytynie sojowej, mleku, żółtku jaja i orzeszkach ziemnych.
W szczególności działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe PEA zachodzi dzięki modulacji uwalniania TNF alfa, IL 6-8 i innych cytokin zapalnych z komórek tucznych obecnych w płucach, jelitach i skórze właściwej. Liczne badania kliniczne potwierdzają jego przydatność w stanach zapalnych dróg oddechowych, stawów i neuropatiach obwodowych.
Ponadto PEA jest uważany za jądrowy aktywator receptora PPAR-alfa (receptor aktywowany przez proliferatory peroksysomów), który jest silnym regulatorem metabolizmu tłuszczów w wątrobie. PPAR-alfa jest aktywowany w warunkach braku dostaw energii, takich jak post i ketoza. Aktywacja PPAR-alfa indukuje katabolizm tłuszczów i sprzyja utlenianiu mitochondriów.
Skuteczna dawka wynosi 300 mg dwa razy dziennie. Po podaniu poziomy PEA w osoczu pozostają podwyższone przez ponad 4 godziny.
PEA nie wykazuje skutków ubocznych do dawki 1200 mg na dzień.
Kwas alfa liponowy
Kwas alfa-liponowy jest koenzymem przeciwutleniającym, który uczestniczy w ważnych reakcjach produkcji energii komórkowej. W szczególności bierze udział w przemianie cukrów w tłuszcze, wytwarzając energię. Ma również silne działanie antyoksydacyjne, dzięki zdolności do produkcji glutationu. Ponadto ma zdolność penetracji neuronów, chroniąc je przed degradacją dzięki swojej lipofilowej strukturze.
Kwas liponowy jest również znany ze swojej zdolności do optymalizacji komunikacji nerwowej, poprawy sensytyzacji, a tym samym poprawy zarówno stanu bólu, jak i drętwienia czuciowego.
Kwas alfa-liponowy jest zatem stosowany zgodnie z obszerną dokumentacją naukową w bólu neuropatycznym, ale także w zaćmie, jaskrze, stwardnieniu rozsianym i chorobie Alzheimera. Jego podawanie okazało się skuteczne w wielu patologiach jako neuroprotekcyjne.
Ponadto kwas alfa-liponowy znajduje zastosowanie w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Dzieje się tak, ponieważ jest w stanie zapobiegać niszczeniu komórek beta trzustki wydzielających insulinę, zmniejszać oporność na insulinę oraz glikację białek (reakcję między białkiem a cukrem, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie biomolekuły).
W przypadku neuropatii cukrzycowej badania eksperymentalne z podaniem najpierw dożylnie, a następnie doustnie ac. Kwas alfa-liponowy wykazał znaczną poprawę w zakresie bólu, senności, parestezji i przewodnictwa nerwów obwodowych.
Ma również działanie ochronne na mózg przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i utratą pamięci.
Ze względu na zdolność odbudowy rezerw glutationowych o działaniu antyoksydacyjnym, kwas alfa-liponowy może być również stosowany w ochronie narządu wzroku w przypadku jaskry, zwyrodnienia plamki żółtej oraz profilaktyce starczej zaćmy.
W przypadku neuropatii uciskowych, takich jak ból lędźwiowo-kręgowy, kwas alfa-liponowy okazał się przydatny w łagodzeniu objawów, a także w zespole cieśni nadgarstka.
Efekt synergistyczny właśnie w przypadku neuropatii, czyli chorób dotykających obwodową tkankę nerwową uszkodzoną naciekiem, uciskiem lub uszkodzeniem metabolicznym, występuje przy połączeniu kwasu alfa-liponowego z palmitoiloetanoloamidem (PEA).
Diabelski pazur - Harpagophytum procumbens (Burch.) DC. Radix miareczkowany na poziomie 2,5% w harpagozydach
Należący do rodziny Pedaliaceae diabelski pazur to wieloletnia roślina zielna pochodząca z południowej i wschodniej Afryki. Jej suszone korzenie wykorzystywane są do sporządzania preparatów zielarskich i fitoterapeutycznych. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym znajduje zastosowanie w leczeniu bólów reumatycznych.
Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne zawdzięcza obecności glikozydów, z których najważniejszymi są harpagozydy, zawarte w korzeniu rośliny.
Diabelski pazur okazał się szczególnie aktywny, zwłaszcza w sytuacjach, które powodują ból i stany zapalne bez poważnych uszkodzeń stawów, takich jak zapalenie ścięgien, choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, ból pleców, ból głowy spowodowany chorobą zwyrodnieniową stawów, ból szyi, ogólny ból szyi, siniaki, rwa kulszowa, zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów.
Witamina B6
Odkryto, że witamina B6, podobnie jak witamina B3, jest czynnikiem zdolnym do walki z pelagrą. Występuje w trzech różnych formach (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina), a aktywną postacią jest fosforan pirydoksalu, w który wszystkie formy są przekształcane przez enzym kinazę pirydoksalu obecny we wszystkich tkankach. To właśnie fosforan pirydoksalu i analogiczny koenzym fosforan pirydoksaminy są aktywne w metabolizmie tłuszczów i białek w procesach transaminacji.
Na poziomie ośrodkowego układu nerwowego witamina B6 jest niezbędna do produkcji serotoniny, dopaminy, histaminy, tauryny, kwasu gamma-aminomasłowego. Ponadto bierze udział w syntezie hemoglobiny i jest modulatorem sterydów, który promuje syntezę hormonu wzrostu (GH). Jest również ważny dla produkcji glikogenu.
Wreszcie, witamina B6 odgrywa aktywną rolę w prawidłowym rozwoju mózgu, stymulując jego funkcje i utrzymując zdrowy układ nerwowy i układ odpornościowy.
Składniki:
Ingredients (wersja oryginalna): Palmitoylethanolamide (PEA), Alpha Lipoic Acid, Devil's Claw (Harpagophytum procumbens (Burch.) DC. Radix) titrated at 2.5% in harpagosides, pyridoxine hydrochloride (Vitamin B6). Capsule shell: Edible gelatin.
Składniki (wersja tłumaczona): Palmitoiloetanoloamid (PEA), kwas alfa-liponowy, diabelski pazur (Harpagophytum procumbens (Burch.) DC. Radix) miareczkowany na poziomie 2,5% w harpagozydach, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6). Otoczka kapsułki: jadalna żelatyna.
(Tabela) Ilości dla maksymalnej zalecanej dziennej porcji (2 kapsułki)
Dawkowanie:
Zaleca się przyjmować 2 kapsułki dziennie, popijając dużą ilością wody. Można go przyjmować o każdej porze dnia i obojętnie w trakcie lub pomiędzy posiłkami.
Ostrzeżenia: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplementy nie są przeznaczone jako substytut zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła. W celu stosowania produktu wskazane jest skonsultowanie się z lekarzem. W rzadkich przypadkach kwas alfa-liponowy może powodować hipoglikemię.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Cocochoco Hair Botox do Botokos Włosów Regenerujący Ochrona UV 500ml
500,00 zł469,00 zł